Kreativitetens værste fjende

The worst enemy to creativity is self-doubt

…og så er jeg faktisk i tvivl om, om det er forkert at lade Sylvia Plath* repræsentere et indlæg om usikkerhed, selvom citatet er så interessant. For det første var hun forfatter, ikke designer. For det andet bærer hun som person en meget større symbolværdi, end det er tiltænkt her. For det tredie kunne man diskutere detaljer og nuancer i selve sætningen – for og imod til man bliver helt rundtosset…

Hun og citatet er valgt alligevel, fordi de tilsammen samtidig udtrykker en dobbelthed, der kendetegner mange af de designere, jeg har mødt.

usikker sikkerhed eller sikker usikkerhed?

Det er ikke andre designeres usikkerhed, du læser mest om, vel? Når vi præsenterer noget for andre, så er det jo med overbevisning, og når vi rådgiver og anviser, så kan vi jo blive helt perfide omkring en farve, en font og en detalje.

Dobbelheden ligger i, at mange – trods den sikre hånd og den professionelle tilgang – gemmer på en tilsvarende faglig usikkerhed. Man bryder sig ikke om at skulle vise noget, før man er mentalt klar til det. Man er lidt nervøs for, om man kan klare en ny opgave, og samtidig ved man, at den kan klares på ren rutine. Tit tvivler man på sin egen dømmekraft, når man kaster et blik på det crap, man lavede dagen før…5 minutter efter ser man alligevel mulighederne.

Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan! Jeg har faktisk ingen anelse, og jeg ved ikke, om andre faggrupper egentlig er præcis lige sådan. Der er måske ikke lige så mange konkrete facits at gå efter i vores branche, men eftersom det er et vilkår, vi etablerer vores designerevner med (eller på trods af), så tror jeg ikke, at det er en afgørende årsag. Der er nogen, der mener, at det er fordi vi besidder følsomme kunstnersind, at vi kæmper med filtre og svinger med stemninger, og at det er denne ekstra følsomhed, der giver os let adgang til vores kreative sider.

For nogle år siden bad en Twitter kontakt mig om at kommentere på et spørgsmål omkring creative confidence. Hun skulle skrive en artikel til en bog, og havde brug for input fra andre designere. Jeg kan ikke huske, hvad jeg svarede, men da det stadig er et interessant emne, har jeg i min stak af bøger-der-skal-læses netop tilføjet denne: Creative Confidence. Der kommer en form for anmeldelse af den senere.

*Sylvia Plath 27.10.1932- 11.02.1963 var en amerikansk digter og forfatter, som med sine halvbiografiske tekster fornyede datidens poetiske strømninger. Hun står i dag stadig som en indflydelsesrig poet og et feministisk symbol pga. hendes æstetisk bearbejdede beskrivelser af livet, som hun oplevede det: En kamp mod og med kvindekønnet overfor det maskuline. Og en kamp med hendes litterære og menneskelige ambitioner overfor det depressive sind, der til sidst ledte hende til at tage sit liv.